preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona

 

 

Foto-album škole

Događanja

Kemijanje na njemačkom

U ponedjeljak, 9.3.2020. učenici 7.c razreda imali su jedan sat kemije na njemačkom jeziku.
Kako je to bilo i što su sve naučili pogledajte na poveznici. 
 
Voditeljice projekta: Kristina Mlinarić Činčurak i Nikolina Reder
 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 3. 2020. 18:31

Trećaši u svijetu čarolija

U petak, 14.2.2020. učenici trećih razreda posjetili su Prirodoslovno- matematički fakultet kako bi prisustvovali priredbi Čarolije u kemiji. Priredbu u kojoj je organizirano natjecanje u izvođenju pokusa odglumili su profesori i studenti prerušeni u čarobnjake, vještice i njihove pomoćnike. Prikazani su razni pokusi kao što su zelena vatra, crna zmija, divlja pjena, poslušna boca i drugi. Trećaši su o pokusima učili iz prirode i društva, a neke su na nastavi, kao što je Čarobni kupus, i sami izveli. Svi su se dobro zabavili i za uspomenu fotografirali s glumcima.

Anja Ladavac i Galina Micevski

  

  

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Danko  datum: 19. 2. 2020. 10:33

Zajedno za bolji internet

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg  interneta  11.veljače 2020. godine u Osnovnoj školi  Trnsko,  pedagoginja Biljana Manin i knjižničarka Svjetlana Devčić  provele su  interaktivno predavanje za učenike 4. razreda s temom  Prevencija  opasnosti  nasilja  na Internetu. Učenici  5.razreda su upoznati s elektroničkim nasiljem i načinima kako se od istih zaštiti. Hrvatska regulatorna agencija (HAKOM)  poslala je brošuru  „Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih telefona“ koja je podijeljenja učenicima 5.razreda kako bi ju proučili zajedno sa svojim roditeljima.

Brošura je na poveznici:

https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2020/Hakom%202019_brosura_kako%20se%20zastititi%20u%20svijetu%20interneta.pdf

Ove aktivnosti  poduzete su s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe  online tehnologije i mobilnih uređaja.

  :: opširnije :: 


objavio: Svjetlana Devčić  datum: 11. 2. 2020. 11:21

Vukovar

Učenici osmih razreda proveli su dva dana u Vukovaru, 16. i 17. siječnja. Učenici su bili smješteni u spavaonicama u sklopu vojarne u Vukovaru. Obilazak mjesta Memorijalnog censtra domovinskog rata protekao je bez poteškoća. Brojni su sadržaji uključeni u program obilaska koji su učenicima bili zanimljivi. Učenici su prevezeni kvalitetnim turističkim autobusima i sretno su stigli svojim kućama.

   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 2. 2020. 08:59

Znanstvene čarolije

U prosincu su naši četvrtaši ugostili studente Prirodoslovno- matematičkog fakulteta sa Odsjeka za kemiju. Kroz avanturu Znanstvene čarolije pružila im se prilika virenja u epruvete, miješanje lužnatih i kiselih otopina s bojom te dokazivanje istih. Sve su zasladili čokoladom, ali onom najčokoladastijom- sa 85% udjela kakaa. Nekome se čokolada svidjela više, nekome manje, ali su se svi složili da su Znanstvene čarolije yes (palac gore).

Zahvaljujemo našem bivšem studentu, Zrinku Juriću, na organizaciji ovog događaja te ga pozivamo da nas posjeti i u budućnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 29. 1. 2020. 16:06

Tiskara Vjesnik

Dana 24. siječnja 2020. godine učenici petih razreda u pratnji predmetnih učitelja bili su na izvanučioničkoj nastavi u tiskari Vjesnik. Vodiči tiskare informirali su učenike o najvećoj tiskari u Hrvatskoj te ih proveli kroz tiskaru objašnjavajući rad najvažnijih strojeva za tisak: geomana, rotomana i litomana te kako nastaju tiskovine. U sat vremena organiziranog obilaska tiskare učenici su uočili i shvatili koliko su prostorni i organizacijski uvjeti važni za kvalitetno funkcioniranje tiskare.

Učiteljica hrvatskog jezika, Dijana Držaić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Svjetlana Devčić  datum: 27. 1. 2020. 09:40

OŠ TRNSKO VS. OŠ MLADOST

U petak, 17.1.2020. debatni klub OŠ Trnsko ugostio je debatante iz OŠ Mladost na prvoj međuklupskoj debati. Teza je glasila Maloljetnici bi trebali imati najmanje 16 godina prije nego krenu graditi karijeru u glazbi ili filmu.

Debatanti su debatu pripremali sami u ograničenom vremenu od 45 minuta i zatim su održane dvije debate istovremeno. Uz pomoć Hrvatskog debatnog društva imali smo i suce koji su na kraju odlučili tko je bio uspješniji. Rezultat je bio neriješen – svaki debatni klub odnio je jednu pobjedu!

Za OŠ Trnsko debatirali su:  Ema Mihaljević (7.a), Matea Erceg (7.c),  Lena Madžarević (7.a), Katja Drmić Banović (7.a), Kristina Vukovojac (7.a), Magdalena Obajdin (7.a). U pripremi su pomagali Lana Perić (6.a), Una Giljević (6.b), Gabrijel Samardžić (6.b) i Roza Šimić (7.b).

Voditeljica

Nikolina Reder

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 20. 1. 2020. 10:32

Božićna drama u Sesvetama

Drama u Sesvetama - božićna zabava održat će se 13.12.2019. od 14 sati. U božićnom izdanju pripremili smo vam sedam radionica različitog sadržaja koje vode gosti dramski pedagozi i profesori Gimnazije Sesvete. Radionice su i ovoga puta besplatne, a namijenje su profesorima i učenicima. 

Na poziv iz Gimnazije Sesvete odazvao se dio učenika i polaznika dramske skupine naše škole sa profesoricom B. Ditrih ( koja je vodila radionicu Ja volim samo sebe).

“Dramski odgoj  u cijeloj obrazovnoj vertikali! Pomičemo granice!”

To je, osim druženja, poticanja kreativnosti i stvaranja kroz dramske igre želja organizatora.

I zaista, pomicali smo granice tog popodneva, zajedno su stvarali petaši i srednjoškolci i svi smo se dobro zabavili.

Učenici naše škole sudjelovali su na radionici kamišibaj – kazalište iz kofera na kojoj su otkrili novi svijet kazališta.

Nakon radionica upriličena je prezentacija svake radionice, a rastali smo se uz zajedničku želju za što bržim ponovnim susretom.

                                                                                                          B. Ditrih

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 12. 2019. 15:54

MJUZIKL TAJNE S TAVANA U NAŠOJ ŠKOLI

11. prosinca 2019. godine našu su školu posjetili studenti Učiteljskoga fakulteta iz Zagreba. Trideset studena akademskog zbora i njihova voditeljica, profesorica Diana Atanasov darovali su našim učenicima osmih razreda, učiteljima i roditeljima iz Vijeća roditelja nezaboravni veseli mjuzikl Tajne tavana. Studenti su sa svojom profesoricom uglazbili svoje tekstove, osmislili su scenografiju i kostimografiju. Naša je školska pozornica bila puna rasplesanih i raspjevanih studenata, budućih učitelja. Uz Akademski zbor Učiteljskog fakulteta iz Zagreba u nadahnutom i veselom mjuziklu sudjelovao je i orkestar studenata. Bilo je doista lijepo i željno očekujemo njihovo novo gostovanje u našoj školi.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirela Balog  datum: 12. 12. 2019. 12:30

OBAVIJEST – MEĐUNARODNA OLIMPIJADA U ENGLESKOM JEZIKU

Ove godine se po prvi puta u našoj školi organizira natjecanje iz engleskog jezika  HIPPO English Language Olympiad - English Without Borders.

GLOBAL HIPPO ASSOCIATION je međunarodna neprofitna organizacija koja promovira engleski jezik te potiče učenike diljem svijeta da se natječu u znanju engleskog jezika te poboljšava suradnju između učitelja te povezuje djecu iz različitih zemalja.

Natjecanje se organizira u tri kruga:

  • školska razina: 21. veljače 2020.
  • državna razina (polufinale): 27.- 28. ožujka 2020. u Križevcima (roditelji sami snose troškove putovanja u Križevce, ukoliko dijete prođe na državnu razinu, škola snosi troškove za učitelja u pratnji)
  • međunarodna razina (finale): 15.- 17. svibnja 2020. u Lidu di Jesolu (Italija) (troškove prijevoza i smještaja snosi GLOBAL HIPPO ASSOCIATION)

Prijavljeni kandidati će se natjecati u četiri kategorije, ovisno o uzrastu:

  • 5. razred – HIPPO 1
  • 6. razred – HIPPO 2
  • 7. i 8. razred – HIPPO 3

Krajnji rok za prijavu kandidata kod svojih učiteljica i dostavu potrebne dokumentacije (potpisana suglasnost i potvrda o uplati kotizacije) je:  

20. prosinac 2019. Kotizacija iznosi 40 HRK i treba je uplatiti na sljedeći račun:


Više o HIPPO natjecanju i organizaciji možete pročitati ovdje: https://www.hippo-competition.org/index.html
Ispitnim materijalima s proteklih rokova možete pristupiti na ovoj poveznici: 
https://www.hippo-competition.org/eng/practice.html

  :: opširnije :: 


objavio: Mirela Balog  datum: 11. 12. 2019. 15:39

Na Interliberu sa Sanjom Pilić

U četvrtak 14. studenog 2019. učenici 3.a razreda u pratnji svoje učiteljice G.Dobranić i učiteljice M.Balog posjetili su Interliber gdje su upoznali književnicu Sanju Pilić.

 Na susret s književnicom došli su i učenici osnovnih škola iz Zapruđa i Utrina. No ime naše škole probudilo je u književnici sjećanje na djetinjstvo, odrastanje i školovanje u naselju Trnsko.

Čuli smo poneke zgode i nezgode iz školskih dana kojih se rado sjeća. Odgovarala je na brojna naša pitanja, pokazala neke knjige koje je napisala i ispričala što ju je potaklo na pisanje. Na kraju susreta potpisala se u dječje spomenare, knjige, rokovnike…

Vrijeme je brzo proletjelo. Bilo je super!

  

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 12. 2019. 08:57

UČENICI OŠ TRNSKO U POSJETU MÜNCHENU

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 5. 12. 2019. 11:27

EDUKACIJA ZA UČITELJE NJEMAČKOG JEZIKA

Od 15. do 17. studenog 2019. održana je godišnja konferencija za učitelje i profesore njemačkog jezika u Poreču u organizaciji Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika. Konferencija je omogućila učiteljima velik izbor plenarnih predavanja uglednih predavača iz zemalja njemačkog govornog područja, radionice stranih i domaćih predavača s temama za vrtićke skupine, osnovne i srednje škole te za visoko školstvo. Dodatna vrijednost ovog skupa je i tzv. Sajam mogućnosti na kojem su učitelji – praktičari pokazali primjere dobre prakse iz svojih ustanova, koje su uključivale sve od vrtića do fakulteta.

Rezultat ove edukacije nije samo usvajanje novih metoda rada i ideja za nastavu već i povezivanje s drugima školama iz Zagreba i okolice, te suradnja na novom projektu, ali o tome više uskoro…

Nikolina Reder, prof.

Jedna od radionica bila je vezana uz izradu maskote za poticanje učenja njemačkog jezika. Više o „zelenku“ na slici pročitajte na poveznici. (Proputovao je već cijeli svijet!)

https://www.facebook.com/treffpunkt.pula

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 12. 2019. 11:23

Ponovno „Trn“ za Trnsko

Debatni klub naše škole „Trn“ ponovno je postigao zapažen uspjeh na debatnom turniru. Turnir za osnovne škole održan je u subotu, 16.11.2019. u OŠ Tituša Brezovačkog. Među 33 ekipe naši su učenici osvojili izvrsno 4., 7. i 14. ekipno mjesto. Učenica Magdalena Obajdin (7.a) osvojila je 9. mjesto pojedinačno! Uspjeh je značajan jer su neki naši debatanti debatirali po prvi puta, a sve ekipe  su bile nove.

Na turniru su debatirali učenici od 6. do 8. razreda. Ekipe su činili sljedeći učenici: Matea Erceg (7.c), Katja Drmić Banović (7.a) i Lena Madžarević (7.a) (osvojeno 4. mjesto), Magdalena Obajdin (7.a), Roza Šimić (7.b) i Una Giljević (6.b) (osvojeno 7. mjesto) i Kristina Vukovojac (7.a), Lana Perić (6.a) i Ema Mihaljević (7.a). Debatni klub vodi prof. Nikolina Reder.

Više o rezultatima pogledajte na poveznici.

 http://hdd.hr/wp-content/uploads/2019/11/KPOpen2019.pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 12. 2019. 11:21

Povorka svetog Martina

U ponedjeljak 11. studenog učenici koji pohađaju nastavu njemačkog jezika obilježili su blagdan sv. Martina. Blagdan sv. Martina je u zemljama njemačkog govornog područja dan koji posebno veseli najmlađe. Taj dan djeca sudjeluju u povorci kroz svoje selo i grad noseći u rukama lampione koje su prije izradili. I ove godine su učiteljice Nikolina Reder, Ines Gašpert Junek i Ana-Maria Markanović organizirale povorku kroz školu i oko škole uz pjesmu „Ich gehe mit meiner Laterne…“, a kasnije smo se svi zajedno podružili uz napolitanke i topli čaj. Kako je bilo, pogledajte na fotografijama.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirela Balog  datum: 14. 11. 2019. 16:30

Kazalište

U srijedu, 24.10.2019., učenici prvih razreda posjetili su Zagrebačko kazalište mladih i uživali u predstavi Zdrav i čist dom.

Naši prvašići su sudjelovali u ovoj interaktivnoj predstavi gdje su pokazali kako znaju reciklirati i održavati čistoću.

Kako im je bilo na njihovom prvom izlasku iz škole pitajte ih sami, ali osmijesi na njihovim licima su bili vrijedniji od riječi.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Aleksandra Vidaković  datum: 28. 10. 2019. 12:43

Međunarodni dan kulturne baštine

Međunarodni dan kulturne baštine (23. rujna 2019.) učenici 3. a razreda OŠ Trnsko obilježili su čitajući Hrvatske narodne bajke te ilustrirali priču Dorin kip. Voditeljice radionica: učiteljica Gordana Dobranić i knjižničarka Svjetlana Devčić.

POVEZNICA

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 10. 2019. 09:18

Škola u prirodi Crikvenica

Od 9. do 11. listopada smo bili u Crikvenici. Sudjelovali su svi četvrti razredi. Posjetili smo Akvarij u Crikvenici. Vidjeli smo morske pse, meduze, šarene ribe, krokodile, rakove i morske konjice. Posjetili smo crkvu Svete Lucije u kojoj je pronađena Bašćanska ploča. To je na otoku Krku u Jurandvoru. Učili smo glagoljicu. Navečer smo imali Supertalent, disko i gledanje utakmice. Neki su imali i pidžama party. Najviše nam se svidjela vožnja brodom. Bilo nam je bolje nego u Zagrebu u školi. U Školi u prirodi naučili smo puno novih zanimljivosti na drugačiji način.

Frane,Karlo,Roko i Denis, 4.c

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 17. 10. 2019. 16:41

Dan zahvalnosti za plodove zemlje

17.10.2019. godine u Osnovnoj školi Trnsko slavili smo Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Slavili su svi od 1. do 8. razreda. U 12 sati održala se priredba na kojoj su sudjelovali učenici razredne nastave. Bilo je puno zanimljivih točaka u kojima su učenici pjevali i recitirali. Svećenik je blagoslovio kruh. Održalo se zato da zahvalimo za plodove zemlje.

Marita i Petra, Nola i Matej, 4.c

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 17. 10. 2019. 16:38

Od ravne Slavonije do visoke Afrike

15. listopada 2019. u našoj smo školi ugostili  gospodina Miru Laya, ljubitelja i čuvara prirode, planinara, osnivača Planinarskog društva Đakovo i autora dvaju knjiga u kojima piše o svojim putovanjima i povijesti PD Đakovo.

Organizatorice i  moderatorice susreta bile su profesorice Marija Dragušica i Božica Ditrih koje su ovim događajem koji je i dio projekta Eko škole željele pobuditi zanimanje učenika za boravak u prirodi i planinarenje kao rekreaciju koja je dostupna svima.

Druženje je bilo upriličeno u holu škole gdje su učenici petih i sedmih razreda, slušajući o iskustvima koja je stekao u četrdeset proputovanih zemalja  putujući ka nekoj planini, nekom novom izazovu i usponu, mogli vidjeti i fotografije s putovanja te razgovarati i postavljati pitanja o Aljasci, Boliviji, usponu na Kilimandjaro, susretu s divljim životinjama i čuti mnoge druge zanimljivosti o narodima i  kulturama koje je gospodin Lay upoznao putujući svijetom.

Jedan školski sat bio je prekratak za toliko zanimljivih priča koliko ih je naš gost skupio putujući i planinareći te smo se rastali zahvalivši mu na dolasku uz želju za ponovnim susretom.

Ako želite saznati još ponešto o avanturama sa putovanja, u knjižnici naše škole možete posuditi knjige našega gosta.

„Kad upoznate druge, to je bogatstvo, a kad upoznate sebe - to je neprocjenjivo. A sebe najbolje možete upoznati kada se osamite i odete u prirodu.“           M. Lay

 

                                                                                 Božica Ditrih              

                                                                                                           

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2019. 09:38

Glazbene priče

Učenici 1., 2. i 3. razreda su u utorak 15. listopada 2019. godine imali priliku sudjelovati na glazbeno obrazovnom programu Udruge  GLAZBENE PRIČE. Prisustvovali su izvedbi djela KUHAR I MAESTRO.

«KUHAR I MAESTRO« - dva majstora postaju prijatelji i uče jedan drugoga o vještini svojeg zanata. Tokom priče djeca upoznaju i  čuju  blokflautu, zavinuti rog, obou, zvončiće, klavir, orgulje,  gitaru i mali bubanj. 

Cilj ovih programa je da djeca već u ranoj dobi i na ovakav, njima vrlo prihvatljiv način, slušaju klasičnu glazbu i vide glazbala u živo, da o tome nauče najosnovnije stvari, te da što je moguće više aktivno sudjeluju.

Klasične glazbene primjere izvode akademski glazbenici. Učenici dobro vide i nauče iz kojih se dijelova sastoji pojedino glazbalo, kako se proizvodi ton, te saznaju općenito o fenomenu zvuka. Tokom cijelog susreta aktivno sudjeluju ritmiziranim pljeskom.

Svaka priča, iako duhovitog sadržaja,  ima moralnu i ekološku poruku, glazbenici su kostimirani, a prisutna je i scenografija. Susret završava razgovorom i pitanjima učenika.    

  

  :: opširnije :: 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 17. 10. 2019. 09:19

48. FESTIVAL DJEČJE KAJKAVSKE POPEVKE

48. Festival dječje kajkavske popevke održan je u Zlataru, 22. rujna 2019. godine. 18 novih kajkavskih popevki izvodili su učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja, a među njima su bile i naše učenice Petra Sever i Nola Babačić pod vodstvom učiteljice Valerije Vadocki-Pejović. Osnovna škola Trnsko dobila je diplomu za promicanje glazbene kulture među mladima i uspješan nastup na Festivalu dječje kajkavske popevke Zlatar 2019. Čestitke našim učenicama i njihovoj voditeljici, ali i svima koji su sudjelovali na festivalu.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2019. 09:55

20 dana dobrote <3

Naši učenici 4.c razreda, zajedno sa svojom učiteljicom, sudjelovali su u eTwinning projektu 20 dana dobrote. Za svoju dobrotu, aktivnosti i trud nagrađeni su Nacionalnom oznakom kvalitete od Nacionalne službe za podršku (NSS) koja djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe EU.

Oznaka kvalitete konkretno je priznanje učenicima, učiteljima i školi za trud i rad u projektima međunarodne razine. Prošla godina je bila treća godina sudjelovanja u tom projektu. Projekt se pokreće i ove školske godine, a mogu se uključiti svi koji žele širiti dobrotu.

Budimo dobri zajedno! smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Matošević  datum: 2. 10. 2019. 09:53

PIF 2019., 3.a u KC Travno

Izmišljena priča

U utorak, 17. rujna 2019., smo moj razred i ja išli u KC Travno. Tamo smo gledali lutkarsku predstavu “Izmišljena priča” Izraelskog kazališta lutaka.

Odlično sam se tamo proveo i predstava mi se jako svidjela. Početak predstave me se jako dojmio jer je dječak izmislio priču kada je zakasnio u školu. Zatim mu je učitelj pokazao drugu priču  sa 11 vila.

Bilo mi je super jer su glumice pričale na engleskom jeziku. Nikad prije nisam gledao predstavu na engleskom. Priča me podsjetila na Trnoružicu. Najsmješniji dijelovi u priči su mi bili kada su prinčevi pokušavali probuditi princezu. Bacali su vodu na nju, trubili, nosili su je, ali ništa nije uspjelo probuditi princezu. Zatim je došao zadnji princ koji je svirao gitaru, a ona se probudila.

Nakon predstave smo dobili marchmellow i bio je vrlo ukusan.

 

                                                                                                       Šimun Tomašinec, 3.A

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Dobranić  datum: 30. 9. 2019. 10:16

MALI SMO AL´ SE ZA NAS DALEKO ČUJE!

U šk.god.2018./2019. učenici 2.a pod mentorstvom učiteljice Gordane Dobranić pridružili su se svojim uradcima izložbi knjiga Pinokio C.Collodija. Projekt Knjige koje putuju naša škola realizira u suradnji sa Predstavništvom Europske komisije u Zagrebu. Za vrijeme ljetnih praznika učenički radovi, slike Pinokija izrađene u programu Bojanje (Paint) i kaširane lutke, bili u izloženi u Kući Europe u Zagrebu.

   

  

Ponosni smo jer krajem kolovoza su naše slike postale dio projekta i nastavile put po Europi u druge škole uz knjige Pinokio, a kaširane lutke su se nakratko vratile u školu.

Počela je nova školska godina i lutke Pinokija 3.a razreda (izrađene pod mentorstvom učiteljice Gordane Dobranić) sada su na 7.izložbi dječjih likovnih radova LUTKA, MASKA…PIF u Etno art galerij i- Baruna Trenka 1, Zagreb. Izložbu možete pogledati od 13. – 19. 09.

             

     

Za sudjelovanje na izložbi učenici 3.a nagrađeni su besplatnom lutkarskom predstavom Izmišljena priča koju idu gledati 17.09.2019. u  KC Travno.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Dobranić  datum: 17. 9. 2019. 08:57
» Arhiva naših vijesti    
 

preskoči na navigaciju