preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona

 

 

Foto-album škole

Događanja u školskoj knjižnici
 
 
Noć knjige

Ovogodišnju manifestaciju Noć knjige (23.travnja 2020.) učenici   1. b, 3.b, 3.c i 3.d razreda obilježili su sa svojim učiteljicama, učiteljicom PB, i knjižničarkom različitim aktivnostima. Čitali smo Priču o životu jednog vretenca i Videkovu košuljicu. Nakon pročitanih priča pisalu su i slikali što ih se najviše dojmilo. Na kraju je knjižničarka  od svega toga napravila  digitalne knjige i virtualnu izložbu učeničkih radova koje možete pogledati ovdje.

 

Dan hrvatske knjige

Dana 22. travnja 2020. obilježili smo Dan hrvatske knjige. Učenici 1. b razreda čitali su Ježevu kućicu. Potaknuti pričom, u toplini svog doma, prenijeli su svoj doživljaj priče na papir u obliku stripa. Učiteljica Aleksandra skupila je radove a knjižničarka ih je objavila u digitalnom obliku. Knjigu s dječjim radovima možete pogledati ovdje

 

Za bolji internet

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg  interneta 11.veljače 2020. godine u Osnovnoj školi  Trnsko,  pedagoginja Biljana Manin i knjižničarka Svjetlana Devčić  provele su  interaktivno predavanje za učenike 4. razreda s temom  Prevencija opasnosti  nasilja na Internetu. Učenici 5.razreda su upoznati s elektroničkim nasiljem i načinima kako se od istih zaštiti. Hrvatska regulatorna agencija (HAKOM)  poslala je brošuru  „Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih telefona“ koja je podijeljenja učenicima 5.razreda kako bi ju proučili zajedno sa svojim roditeljima.

Brošura je na poveznici:

https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2020/Hakom%202019_brosura_kako%20se%20zastititi%20u%20svijetu%20interneta.pdf

Ove aktivnosti  poduzete su s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe  online tehnologije i mobilnih uređaja.

 

4.Maraton priča u Dječjoj knjižnici M2 u Zagrebu
Svjetlana Devčić / datum: 29. 5. 2019. 08:21

Program Maraton priča potiče djecu na pisanje priča koje se stvaraju uz pomoć Story Teller kockica. Zamišljen je kao poticaj razvoju jezičnih sposobnosti i kreativnosti učenika. Ove godine uključili smo se prvi put u stvaranje svojih priča i polučili izvrstan rezultat. U ovogodišnjem 4. Maratonu priča sudjelovalo je 17 knjižnica i 11 osnovnih škola.

Učenice naše škole Iris i Celia Glavinić, 3.b razred osvojile su 1.mjesto te Iva Krišto, 4.a razred osvojila je 2.mjesto uz vodstvo knjižničarke Svjetlane Devčić.

Završna svečanost  održana je 28.svibnja 2019. godine u Dječjoj knjižnici M2.

Čestitamo našim učenicama! smiley

 

Likovna radionica za školski list Trn

U utorak, 16.travnja 2019. ilustratorica Željka Mezić održala je edukativnu likovnu radionicu: Priče u slikama sa skupinom  učenika od prvog do osmog razreda. Učenici su naučili što je ilustracija i kako nastaje. Stečeno znanje primijenili su crtajući svoju ilustraciju prema tekstovima koje su napisali učenici naše škole. Te njihove povezane ilustracije s tekstom bit će objavljene u našem digitalnom školskom listu.

Radionica je bila edukativna i zanimljiva.

 

   

 

 

Knjižna booka

Knjižna Booka, svečanost knjige i čitanja održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 2.travnja 2019. godine. Manifestacija je osmišljena radi promicanja knjige te poticanja čitanja i čitalačkih navika učenika, kao i s namjerom obilježavanja Svjetskoga dana dječje knjige kojim se želi istaknuti važnost dječje književnosti i čitanja. Učenici 2.d i 3.c razreda s učiteljicama Marijom Danko, Ivanom Matošević i knjižničarkom Svjetlanom Devčić predstavili su našu školu izložbom lutaka Jacob i Wilhelm Grimm: Snjeguljica i Karel Čapek: Poštarska bajka.

 

ONLINE KVIZ

 

 

Hrvatska mreža školskih knjižničara i viša savjetnica za stručne suradnike knjižničare pripremili su za učenike kviz s temom „Kulturna baština 2018.“

Online kviz održan je 18. prosinca 2018. u 11:30 sati pomoću Adobe Connect komunikacijskog i kolaboracijskog alata i aplikacije za izradu kvizova Kahoot. Učenici su svojim odličnim poznavanjem kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske predstavili našu školu.

 

Na Interliberu...

         

U petak, 16.studenoga 2018. godine učenici 4.b i 4.d razreda u pratnji svojih učiteljica i knjižničarke posjetili su Inteliber. Učenici su se družili s književnicom Sanjom Polak. Čuli su mnogo zanimljivosti o njezinom životu i radu, a neki od njih su dobili ideje za neke svoje priče.

 

Mjesec hrvatske knjige 15.10-15.11 2018.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica 

 

 

Pričoljupci

U manifestaciju Noć knjige 2018. i obilježavanje Dana hrvatske knjige uključili su se učenici 2. razreda sa svojom knjižničarkom Svjetlanom. Čitali su u dobrom raspoloženju i na svježem zraku duhovitu priču Petra uči plivati.

  :: opširnije :: 

 

Festival lampiona

 

Učenici 2.c razreda su sa razrednicom i knjižničarkom prošetali naseljem, posjetili Gradsku knjižnicu Savski gaj 15.rujna 2018., i sudjelovali na radionici tijekom koje su izrađivali papirnate lampione. U suradnji sa Konfucijevim institutom u Zagrebu, predstavila im se voditeljica Marina (Si Junmei). Saznali su više o koneskim simbolima, značenju zmaja te o samoj kineskoj kulturi. Vratili su se u školu noseći šarene lampione koji su im se toliko svidjeli da su ih nastavili izrađivati tijekom produženog boravka. Lampione koje su učenici izradili možete pogledati u Gradskoj knjižnici.

一個美好的一天  smiley

       

       

 

1.a na Interliberu

Učenici 1.a u pratnji razrednice i knjižničarke, u srijedu 8. studenog 2018.  posjetili su Interliber. Jesenski kišni dan ništa nije mogao pokvariti. Umotani u kišne kabanice i pod kišobranima uputili smo se na radionicu glinom Oblikovanje lika u organizaciji izdavačke kuće Mozaik knjige.

U paviljonu 5 uzbuđeno smo promatrali mnoštvo knjiga koje su bile svuda oko nas i nestrpljivo čekali početak naše radionice. Naše male ručice sa uživanjem gnječile su i rastezale glinu. Mašta je proradila, pod vodstvom voditeljica radionice vesela zmijica dobivala je svoj konačni izgled. Nastala remekdjela ponijeli smo kući.

   

 

Danas ti čitam

U manifestaciju Mjesec hrvatske knjige 2017., koja se održava se od 15. listopada do 15. studenoga, školska knjižničarka Svjetlana Devčić uključila se s aktivnošću „Danas ti čitam“. Dan, 23.10., kao i svake godine, dan je posvećen cjelodnevnom čitanju. Učenici prvih razreda posjetili su školsku knjižnicu gdje su nakon što su upoznali njezin prostor, naučili razliku između knjižnice i knjižare, naučili na koji se način trebaju odnositi prema knjigama u knjižnici, kako ih posuđivati i vraćati i čemu služi iskaznica uživali u slušanju priča koje im je čitala njihova knjižničarka.

 

 

 

 

 

 

Kampanja "I ja želim čitati" 


Dana, 23. travnja 2017. OS Trnsko, Zagreb priključila se Kampanji „I ja želim čitati“ obilježivši Međunarodni dan dječje knjige.

Knjižničarka Svjetlana Devčić, koja svakodnevno radi s učenicima s teškoćama u čitanju, u sklopu projekta "Vježbe čitanja s razumijevanjem" za učenike kod kojih se primjećuju teškoće prilikom čitanja bila je voditeljica ove aktivnosti. 
Učenici su čitali na glas, razgovarali o pročitanom te donosili svoja vlastita zapažanja i razmišljanja. 
Nakon toga su uredili pano školske knjižnice sa svojim uradcima. #ijaželimčitati

 

     

 

Projekti
Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige
Svjetlana Devčić / datum: 10. 6. 2019. 11:22

Dana, 29.svibnja 2019. godine učenici 4.a razreda s mentorima učiteljicom Suzanom Donatov i knjižničarkom Svjetlanom Devčić sudjelovali su u kinu Tuškanac na završnici  izvanškolskog istraživačkog projekta „Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige“. Našu školu predstavili smo video uratkom koji smo izradili nakon pročitane knjige Vladimira Nazora „Mali Štefek s Medveščaka“. Video uradak možete pogledati na poveznici.

 

Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige

Odabirom  književnog djela (zaboravljenog) za čitanje, „Jež i zlatni potok“, Ante Gardaša s učenicima 2.c krenulo se u realizaciju i osmišljavanje kako prezentirati pročitano djelo na završnici.  Projekt se provodio od listopada do travnja. Naizmjenično smo čitali knjigu naglas. Aktivno slušali. Analizirali  pročitani tekst. Razgovarali o pročitanom. Osmišljavali  način prezentiranja pročitane knjige i odlučili smo se za kratki film. Odabrali smo učenike koji će predstaviti pročitanu knjigu na završnici projekta.

 

Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige

Odabirom  književnog djela (zaboravljenog) za čitanje, „Prijatelji“, Mate Lovraka s učenicima 4.c krenulo se u realizaciju i osmišljavanje kako prezentirati pročitano djelo na završnici.  Projekt se provodio od listopada do travnja. Naizmjenično smo čitali knjigu naglas. Aktivno slušali. Analizirali  pročitani tekst. Razgovarali o pročitanom. Osmišljavali  način prezentiranja pročitane knjige i odlučili smo se za kratki film. Odabrali smo učenike koji će predstaviti pročitanu knjigu na završnici projekta  (Ivan Pravdić i Ema Starčević). Prezentacija je bila u kinu Tuškanac, 31.ožujka 2017. 

 

Pogledajte film smiley

 

     

         

                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čitajmo zajedno- čitajmo naglas: zaboravljene knjige 

Učenici 3.c razreda, sa svojim učiteljicama Gordanom Dobranić i Ivanom Matošević te školskom knjižničarkom Svjetlanom Devčić, sudjelovali su u međužupanijskom istraživačkom projektu Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige.

Cilj projekta je poticanje čitanja, zajedničkog čitanja naglas te predstavljanje pročitanog djela bez prepričavanja sadržaja u trajanju do 3 minute.

U  petak, 1.4. 2016., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara održana je završnica programa predstavljanja projekta u kojem su sudjelovale 31. škola iz 12 županija.

Učenici 3.c sa svojim učiteljicama čitali su knjigu Božidara Prosenjaka: Priča o kravati. Čitali su naglas, malo učiteljice, malo učenici, razgovarali su i analizirali, istraživali nastanak kravate (originalni proizvod Hrvata), crtali su na računalima, fotografirali se, plesali, pjevali, glumili… iiiiiiiiiii dobro se zabavili!! 

Rezultat njihova rada je film kojim su se predstavili na završnici projekta.

Film možete pogledati na poveznici 1, a donosimo vam i dašak atmosfere iz Nacionalne knjižnice na poveznici 2.

 

 

Glasno čitanje – vježba i užitak

Knjižničarka je školske godine 2012./2013. pokrenula  projekt „Vježbe čitanja za učenike kod kojih se primjećuju teškoće prilikom čitanja“ te tako pomogla učenicima s poteškoćama. Detaljinije o tome pročitajte u članku

           
Stručna usavršavanja

Državni stručni skup XXVII. Proljetna škola školskih knjižničara RH, održan u Primoštenu od 15. do 18. travnja 2015. godine na temu: Medijska pismenost-uloga medija u učenju i poučavanju u školskoj knjižnici.

       

      


U Zagrebu se, od 7. do 10. travnja, održao Međunarodni skup školskih knjižničara odnosno XXII. Proljetna škola. Centralna tema skupa je bila: Školska knjižnica i slobodno vrijeme učenika; Neposredno i posredno uključivanje knjižničara u školski kurikulum.
Školska knjižnica i slobodno vrijeme učenika ; Neposredno i posredno uključivanje knjižničara u školski kurikulum . XXII. Proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske, Zagreb, 7.-10. travnja 2010. 

 

Od 22. do 25. travnja u Zadru održana je XXI. Proljetna škola školskih knjižničara.

Ovogodišnja je tema Škole bila Upravljanje znanjem školskoga knjižničara u funkciji razvoja školskoga kurikuluma u ozračju interkulturalnog dijaloga, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje - Podružnica Split, Instituta za globalizaciju i interkulturalno učenje - Zagreb, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. - Zadar, Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti - Zadar, Osnovne škole Jurja Dalmatinca - Pag, Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje - Zadar te Osnovne škole Smiljevac.

Tijekom stručnoga skupa sudionici su nazočili predstavljanjima novih knjiga, lutkarskim predstavama, brojnim zajedničkim sastancima i izlaganjima stručnjaka. Pri tom je bilo riječi o viziji školskih knjižnica u novom tisućljeću, njihovom mjestu u promicanju i prihvaćanju multikulturalnosti, o mjestu školske knjižnice u nacionalnom okvirnom kurikulu, o suradnji na lokalnoj i međunarodnoj razini i radu na projektima i sl.

Značajni datumi i izložbe

Ujedinjeni oko Vukovara

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara grada – simbola hrvatske slobode.

                     

 

U ponedjeljak, 18. studenoga 2019. godine učenici i učitelji naše škole obilježili su Dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara paljenjem lampiona u atriju škole te tako odali počast i zahvalnost za žrtvu svima koji su stradali u obrani Vukovara i Republike Hrvatske.

                           

                   

Dorin kip

Međunarodni dan kulturne baštine (23.rujna 2019.) učenici 3.a razreda OŠ Trnsko obilježili su čitajući Hrvatske narodne bajke te ilustrirali priču Dorin kip. Voditeljice radionica: učiteljica Gordana Dobranić i knjižničarka Svjetlana Devčić. Likovni radovi bili su su izloženi u Knjižnici Savski gaj od 3.do 31. listopada 2019. godine.

 

 

Međunarodni dan kulturne baštine

Međunarodni dan kulturne baštine  (23.rujna 2019.) učenici 3.a razreda obilježili su čitanjem Hrvatskih narodnih bajki i likovnom radionicom s učiteljicom Gordanom Dobranić i knjižničarkom Svjetlanom Devčić.

 

Dan poštanske marke

Izložbom radova, učenici drugih razreda obilježili su Dan poštanske marke. Učenici su uz pomoć pripravnice Anite Račman i knjižničarke Svjetlane Devčić izradili svoje poštanske marke. Izložbu možete pogledati u KGZ Savski gaj

 

     

 

           

 

Međunarodni dan pismenosti

 U obilježavanju ovog Međunarodnog dana pismenosti (8.rujna 2016.) sudjelovali su učenici 4.a razreda s učiteljicom Doroteom Buntak i knjižničarkom Svjetlanom Devčić.

 

 

 

Međunarodni dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskog jezika koji se obilježava svake godine 21.veljače (2017.) učenici 4.c razreda obilježili su izradom lutkica inspirirani Pričama iz davnine, književnice Ivane Brlić Mažuranić.

 

 

Međunarodni dan materinskog jezika (21.veljače 2018.) učenici 1.b razreda obilježili su crtanjem slova inspirirani Malim pričama o velikim slovima književnika Zvonimira Baloga

Međunarodni dan materinskog jezika(21.veljače 2018.) učenici 2.c razreda obilježili su izradom svoje slikovnice inspirirani Tinovom pustolovinom na tavanu književnice Rozalije Ovčar.


 

100. dan škole

Učenici drugih razreda su sa svojim učiteljicama, a u suradnji s pedagoginjom Biljanom Manin, učiteljicom Anom Belavić i knjižničarkom Svjetlanom Devčić napisali i nacrtali čestitke te ih ubacili u poštanski sandučić. Na taj su način 14. veljače radno proslavili 100. dan u školskoj godini 2016./2017. Zbog svoje marljivosti i kreativnosti dobili su bombone. Pozivamo vas da pogledate prigodnu izložbu čestitki u predvorju naše škole.

Članak o ovom događanju dostupan je i na Školskom portalu.

 

   

   

    

 

Mjesec knjige  

U našoj školi ovaj mjesec obilježavamo Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni dan školskih knjižnica (15.listopada -15. studenog 2018.). Učenici 1.b, 3.b i 3.c razreda  čitali su, istraživali i izradili slikovnice.

Učenici 3.c razreda u školskoj knjižnici istraživali su u dječjim enciklopedijama pojmove iz biljnog i životinjskog svijeta.

 

Sat u knjižnici

Učenici 3.a razreda proveli su školski sat u školskoj knjižnici. Naša knjižničarka Svjetlana Devčić pokazala je učenicima kako izgleda dječja enciklopedija. Također je objasnila na koji način se mogu njome služiti, odnosno kako brzo i jednostavno doći do zanimljivih podataka.

 

Međunarodni dan pismenosti

Dana, 8. rujna 2018. obilježavamo Međunarodni dan pismenosti. To je bio povod da učenici naše škole promisle, osvijeste i porazgovaraju o važnosti pismenosti svakog djeteta i čovjeka, ne samo u školi nego i  u svakodnevnom životu. Učenici su saznali da još uvijek postoje zemlje u kojima je nepismenost jako veliki problem, ali i da je Hrvatska visoko na ljestvici pismenosti jer je nepismeno manje od 1% stanovnika (0,8). Svoje zaključke o tome koliko je pismenost važna zapisali su i ukrasili izložbene prostore naše škole. Šetajući hodnicima, sigurno nećete požaliti ako zastanete i pročitate njihova razmišljanja. U obilježavanju ovog Međunarodnog dana pismenosti sudjelovali su učenici 2.c, 3.b, 3.c i 5.a sa svojim učiteljicama: Šteficom Šimičić, Sanjom Fabijanić, Ivanom Matošević, Gordanom Dobranić, Božicom Ditrih te knjižničarkom Svjetlanom Devčić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 U obilježavanju ovog Međunarodnog dana pismenosti sudjelovali su učenici 4.a razreda s učiteljicom Doroteom Buntak i knjižničarkom Svjetlanom Devčić.

 

Međunarodni mjesec školskih knjižnica  

(listopad 2017.)

 

Književni susreti

Književni susret s književnicom Željkom Horvat-Vukeljo

U srijedu, 20.veljače 2019., u našoj školi gostovala je književnica Željla Horvat-Vukelja. Učenici prvih razreda uživali su u društvu književnice koja ih je zabavljala pričanjem svojih priča.

Književni susret s književnicom Željkom Horvat-Vukeljom

 

U ponedjeljak, 25.1. 2016., u školskoj knjižnici, učenici prvih razreda družili su se s književnicom Željkom Horvat-Vukeljom.

Druženje je prošlo veselo. Književnica nas je sve oduševila (i velike i male). Njezine priče smo pratili otvorenih očiju sa smiješkom na licu.... Zabavljali smo se, smijali i čuli poučne priče o jednom ježiću, šalu, knjizi.....

Veselimo se novim pričama i našem ponovnom susretu!

  

  

 

 

Književni susret s književnicom Sanjom Polak

Znate li da su djeca koja čitaju pametnija? Tim riječima započelo je druženje učenika trećih razreda s književnicom Sanjom Polak koji  se održao 10.veljače 2015. godine u školskoj knjižnici.

Uz mnoštvo zanimljivih priča kako nastaju njezini romani i priče književnica nas je podsjetila na važnost redovitog  čitanja. Sanja Polak otkrila nam je tajnu za postizanje odličnog uspjeha u školi.

Svaki dan po petnaest minuta recept je kojeg nam je prepisala Sanja Polak.

Nakon toga uspjeh u školi je zagarantiran! Jamči vam Sanja Polak. Vrijedi isprobati.

 

 

 

Književni susret s književnikom Božidarom Prosenjakom

U četvrtak, 6. studenog 2014. u našoj školi gostovao je poznati dječji pisac Božidar Prosenjak. Prisustvovali su učenici sedmih razreda koji su sat vremena uživali u njegovom društvu. Autor Divljeg konja pričao je o  dogodovštinama iz svojeg života te je rado odgovarao na sva dječja pitanja.

 

 

 

 

 

Književni susret s književnicom Željkom Horvat-Vukeljom

Književnica i urednica Modre laste Željka Horvat Vukelja posjetila je našu školu kako bi našim četvrtašima ispričala priču kako nastaje igrokaz, kako nastaju novine, kako nastaje zanimljiva priča. Učenici su pozorno slušali našu književnicu i rado sudjelovali u igrokazu kroz koji ih je vodila. Bio je to jedan zanimljiv susret u kojem su naši učenici uživali. 

 

         

         

Književni susret s književnikom Želimirom Hercigonjom

Dana, 27. rujna 2011. našu je školu posjetio poznati književnik Želimir Hercigonja. Učenici su 6. razreda nazočili ovom zanimljivom književnom susretu. Saznali su mnogo o životu i stvaralaštvu književnika.

Želimiru Hercigonji su dosad objavljene tri zbirke bajkovite proze-bajki i priča: Bajkovnica, Srebrna nit snova i Vladar ledene osame, zatim roman za djecu Tajni leksikon, slikovnice Maslačkova kruna i Tuga, radost i divlja svinja te mini roman Karkale-vladar teme.

Uvjereni smo kao je naš gost pridobio nove mlade čitatelje svojih djela.

 

      
preskoči na navigaciju