preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona

 

 

Foto-album škole

Filantropija

Naša škola sudjeluje u  projektu „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“. Projekt je sufinanciran iz EU programa IPA 2012 i od strane Ureda za udruge Vlade RH, a u projektu smo radili s Regionalnom zakladom za lokalni razvoj Zamah.

 

 

 

         Projekt smo nazvali:

   

 

Ciljevi projekta: Naučiti prihvaćati različitosti. Stjecanje vrijednosti i kompetencija (kulturna svijest i izražavanje, inicijativnost i poduzetnost, socijalne i građanske kompetencije). Suzbijanje ponižavajućeg i nepoštenog ponašanja. Stvaranje filantropske kulture i razvoj empatije.

Namjena projekta: Senzibilizirati djecu za prihvaćanje različitosti. Razvijati osjećaj empatije. Naučiti komunicirati i pomagati djeci različitog uzrasta i različitih potreba. Olakšati integraciju u društvo te prezentirati mogućnosti osoba s invaliditetom. Poticanje humanitarnog i volonterskog rada.

Nositelji projekta: Gordana Dobranić, Ivana Matošević, Marija Danko, Štefica Šimičić, Svjetlana Devčić, Biljana Manin

 

U sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ - Veliko srce smo proveli akcije:

Prikupljanje hrane za pučku kuhinju pri franjevačkom  samostanu na Kaptolu 9;
Predavanje i radionica o multiplasklerozi BonToniraj se za MS (učenici 4.c i 6.b), rezultat je nastala brošura o toj bolesti;
Obilježavanje svjetskog dana invalida;
Posjeta učenika 4.c razreda štićenicima Doma za (ne)zbrinutu djecu Majka Terezija od Djeteta Isusa;
Humanitarni  Božićni sajam -prikupljenja novčana sredstva donirana su za liječenje djevojčice 1.c razreda te još nekim potrebitim obiteljima;
Humanitaran Mjuzikl Snježno kraljevstvo učenika OŠ Ksaver Šandor Đalski iz Donje Zeline;
Skupljanje plastičnih čepova za pomoć pri kupnji lijekova oboljelima od leukemije i limfoma.  POVEZNICA

 

heart  heart  heart

Naša je škola provedbom akcije Veliko srce  postala jedan o kandidata za certifikat „Škola filantrop“ koji će se u ožujku 2017. dodijeliti u sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“.

heart  heart  heart

 

Akcija Veliko srce nije tu stala. Naše filantropske aktivnosti se nastavljaju!

31. siječnja ugostili smo predstavnike Udruge Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir. Gost je bita voditeljica Ana Marija Babojelić, koordinatorica Centra za prevođenje hrvatskog znakovnog jezika i Službe podrške te Kristijan Bezuh, gluhoslijepa osoba s prevoditeljem. Učenike 3. i 4. r. poučili su dvoručnu abecedu i ostale načine komuniciranja sa slijepim, gluhim i gluhoslijepim osobama.
1. veljače gost naše škole bio je prof.geografije Dejan Nemčić koji je predstavio svoj humanitaran rad pod imenom Afrika. I u našoj školi smo skupljali školski pribor za učenike u Africi. Pozvao nas je da se ponovo uključimo crtanjem zemljovida koje će ovo ljeto odnijeti u afričke škole.

 

Dašak dobrote u našem kutku svemira

Dašak dobrote i u našem kutku svemira

Učenici 2.c razreda su sa svojom učiteljicom Ivanom sudjelovali u e-Twinning projektu koji je pokrenula Udruga hrvatskih učitelja Zvono. Riječ je o projektu 20 dana dobrote. Cilj projekta je 20 dana sudjelovati u različitim aktivnostima kojima će se širiti vedar duh i dobro raspoloženje te će se vratiti vjera u sam čin pomaganja bližnjemu. U projektu su odabrane aktivnosti koje će pozitivno utjecati na ozračje u razredu, aktivnosti kojima će učenici uvidjeti dobrotu u sebi, ali i u drugima. Kroz neke zadatke su trebali tu dobrotu prenijeti i na svoju obitelj i zajednicu.

U projektu je sudjelovalo 26 učenika iz naše škole te mnoštvo učenika iz drugih škola.

Odlučili smo se pridružiti projektu jer smo primijetili kako nam sve više slabi strpljenje prema prijateljima, članovima obitelji i učiteljicama, često smo se znali posvađati, nestrpljivi smo u želji da se pokažemo boljima i bržima od drugih. Kad nam to nije uspijevalo bilo smo nezadovoljni, a često i mrzovoljni.

Tijekom 20 dana odabrali smo aktivnosti kojima ćemo razveseliti druge, uljepšati im tmurne zimske dane te se tako i mi osjećati bolje. Svaki dan smo u naš kalendar dobrote upisali jednu aktivnost kojom ćemo se taj dan baviti. Jedan vikend smo dobili zadatke kojima ćemo svoju dobrotu proširiti i u svoje domove te smo za te aktivnosti trebali donijeti pisanu potvrdu roditelja.

Po završetku projekta osjetili smo veliko olakšanje jer smo učinili mnoštvo lijepih gesta kojima smo razveselili svoje prijatelje, djelatnike škole, roditelje, bake i djedove. Puno smo se smijali, zabavljali i veselili se. Puno smo i radili. Jedna od aktivnosti kojoj smo se izrazito veselili je izrada čestitki za učenike iz drugih zemalja (Poljske, Makedonije i Bosne). Uz te škole, odlučili smo poslati i čestitke učenicima iz različitih dijelova Hrvatske, ali i djeci s posebnim potrebama, u školi Goljak. Uz papirnate čestitke slali smo i video čestitku koju smo poslali internetom na e-mail adrese učiteljica, a koje su video reproducirale svojim učenicima.

U našem projektu podržali su nas roditelji, djedovi i bake, ostali učitelji škole, ali i knjižničarke iz gradske knjižnice koje su nam pripremile dodatnu likovnu radionicu.

Kroz ovaj projekt prisjetili smo se kako je ljepše darivati nego primiti dar, da se trebamo veseliti malim stvarima. Nekim aktivnostima prisjetili smo se da često trebamo misliti i na tuđe, a ne samo svoje potrebe. Kako prof. Dumbledore kaže: "Svjetlost se može pronaći i u najmračnijim mjestima. Treba samo upaliti svjetlo."

Širimo dobrotu i dalje, jer samo se srcem dobro vidi. heart

 

Dobar glas daleko se čuje. Pozivamo Vas da počujete i dobar glas Morane Crnko, majke naše drage učenice Vite Marije. Kada su novinari stranice In portal čuli za naš film o Viti, poželjeli su doznati više o našem projektu, ali i o našoj Viti i njenom 1.c. Da Vita voli ići u školu, to znaju njeni prijatelji i učiteljice, ali mama Morana je poželjela da to znaju svi. Odgovorila je na pitanja novinara portala, a odgovore možete pročitati na POVEZNICI. Možda netko misli da nam je škola mala, ali svi trebaju vidjeti da su nam srca velika!

 Vita je jako dobra prijateljica i veliko heart koje se širi kroz naš cijeli razred!!

 

Dječji filantropski filmski festival (DEFF)

Dio projekta „Razvoj filantropske kulture u Hrvatskoj“ je otvorenje DEFF-a.

Misija DFFF-a je predstaviti dječje stvaralaštvo koje putem  filma promiče vrijednosti filantropije i  dječjeg angažmana u različitim oblicima pomoći potrebitima. Festivalom se je željelo  potaknuti i razviti stvaralački potencijal djece u osmišljavanju i dokumentiranju dobrih djela.

Učenici 4.c razreda ni trenutak nisu oklijevali. Predložili su učiteljicama Ivani i Gordani da snimimo film o djevojčici Viti iz 1.c razreda za koju smo i prikupljali novčana sredstva. Četvrtaši su pomagali prvašićima od prvoga dana da se snađu u novoj školskoj sredini i ideja za film je brzo osvanula. Učiteljice su uključile u aktivnost i filmsku skupinu škole pod vodstvom učiteljice Lovorke Mudrovčić. Smišljali smo scenarij, ideje su prštale, bili smo glumci, ponavljali scene… i filmaši su odradili svoje, a svi smo se dobro i zabavili. Nastao film o Viti, djevojčici 1.c razreda koja ima bolesnu nogu i često je na operacijama.

Film je, prema ocjenama stručnoga žirija, izabran među deset najboljih. 10. travnja je održana svečana dodjela nagrada za najbolje filmove na kojoj su prisustvovali i naši filmaši u pratnji voditeljice filmske skupine Lovorke Mudrovčić.

  http://www.zamah.hr/filantropija/

  

Škole filantropi

Projekt „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ imao je svoju završnicu 17.ožujka 2017. U Centru kulture – KNAP u Zagrebu. Na svečanosti našu školu su predstavljale učenice 4.c razreda Dora Crnjak i Maja Rončević u pratnji nositeljica projekta učiteljica Ivane Matošević i Gordane Dobranić.

Nakon predstave „Kineska legenda o nebu“ u izvedbi članova udruge „Punkošipak“ uslijedila je podjela filantropskih zahvalnica, potvrda i proglašenje tri najuspješnijih škola. Iako naša škola nije jedna od tri najuspješnijih filantropskih škola, nismo bili razočarani te su naše predstavnice ponosno preuzele zahvalnicu.

Naše filantropske aktivnosti nisu stale. Nastavljamo i dalje prikupljati plastične čepove, školski pribor za djecu Afrike, pišemo pisma djeci Afrike te im izrađujemo zemljopisne karte. Sjetit ćemo se i osmisliti još akcija kojima ćemo nesebično pomoći svima kojima je potrebno. Ipak imamo VELIKO heart!!

 

Šareno šarenilo

Zajedno sa proljećem došlo nam je i sunčano vrijeme. Sve se zašarenilo od proljetnica. Visibabe, jaglaci, šafrani ukrasili su naš grad. No nije samo cvijeće šarenilo koje se može vidjeti u našoj školi. Učenici 1.c i 4.c odlučili su se posvetiti šarenim čarapama. Pitate se zašto? Šarenim čarapama pružamo podršku i veselimo se sa svim našim prijateljima koji imaju jedan kromosom više od nas pa su se rodili sa Downovim sindromom. Oni su velikodušni, topli, veseli, dragi, kreativni i prisutni su u našem društvu. Ne pitajte se zašto mi nosimo šarene čarape, nego zašto ih vi ne nosite s nama. smiley

Vitatropija

Učenici 4.c i 1.c razreda odlučili su snimiti film o prijateljici Viti Mariji. Film možete pogledati na poveznici.

Lajkanjem njihovog filma pomažete da osvoje nagradu za najbolji film na Dječjem filantropskom festivalu. Glasati se može do 24. ožujka.

U snimanje i montiranje filma uključili su se i učenici Mateo Kos i Nikola Baričević iz 5.a razreda.

 

Čep po čep

  

  

  

Dan ružičastih majica

Svjesni činjenice da smo svaki dan okruženi različitim oblicima nasilja, odlučili smo i u našoj maloj zajednici dati svoj skromni doprinos. Učenici 1.c razreda izradili su ružičaste majice, ukrasili ih porukama protiv nasilja i time nasilju rekli- DOSTA!

 

Mjesec prosinac, mjesec je ljubavi i mira. Ove godine odlučili smo ga ispuniti dobrim djelima. Učenici 4.c i 6.b ˝bontonirali˝ su se na radionici sa članovima Saveza društva multiple skleroze iz Trnskog. Rezultat radionice je brošura BonToniraj se za MS o toj bolesti.

Učenici 4.c povodom svjetskoga dana invalida posjetili su prostorije Saveza društva multiple skleroze u Trnskom te saznali nešto više o njihovim poteškoćama i kako im mi zdravi možemo pomoći.

Duh dobrote osjetio je i Sveti Nikola koji je prošetao učionicama i razveselio nas  slatkišima.

Učenici 4.c razreda odrekli su se dijela svojih igračaka pa su u petak, 9.12., njima razveselili male štićenike Doma za (ne)zbrinutu djecu Majka Terezija od Djeteta Isusa. Uz igračkice, od vlastitog džeparca kupili su i zapakirali i vrećice sa slatkišima.

Za školski Božićni sajam veliki su odlučili pomoći malima. Učenici 4.c razreda odlučili su organizirati različite vesele igre zajedno sa učenicima 1.c razreda, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je učenici 1.c razreda za pomoć u zdravstvenim poteškoćama. Humanitarnoj akciji priključit će se i ostali učenici i roditelji  naše škole prodajom različitih rukotvorina, čaja, kolača, cedevite, igračaka, antikvarijatskih predmeta te sudjelovanjem u različitim igrama. Na Božićnom sajmu bit će i štand Zaklade Ana Rukavina, naše bivše učenice, za pomoć oboljelima od leukemije. 

U širenju blagdanskog raspoloženja pomoći će i školarci OŠ Ksaver Šandor Đalski iz Donje Zeline sa mjuziklom Božićna bajka. Ulaznica se naplaćuje simboličnih 10 kuna, a zarađeni se novac donira potrebitim obiteljima naše škole.

I dalje nastavljamo sakupljati plastične čepove čijom prodajom će se kupiti skupi lijekovi za oboljele od limfoma i leukemije.

heart Srca su nam mala, ali puna dobrote i ljubavi. Otvorimo ih za druge.  heart

 

 
preskoči na navigaciju