preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona

 

 

Foto-album škole

Nikolina Reder
Priloženi dokumenti:
Self check.pptx

4. razred

Hello children!  Welcome!  smiley

Ovdje ćete svaki tjedan dobivati zadatke u sklopu nastave na daljinu. Malo sam odlučila pojednostaviti stranicu. Nadam se će vam se biti lakše snaći! 

heart Good luck!

teacher

Nikolina Reder

NASTAVA NA DALJINU 

DISTANT LEARNING
WEEK 1 16 - 20 March 2020
WEEK 2 23 - 27 March 2020
WEEK 3 30 March - 3 April
WEEK 4 6 April - 9 April
WEEK 5  14 April - 17 April 
WEEK 6 LESSON 1 LESSON 2
WEEK 7 27 April - 30 April
WEEK 8 LESSON 1 LESSON 2 
WEEK 9 LESSON 1 LESSON 2
WEEK 10 18 May - 22 May
WEEK 11 LESSON 1 AND 2
WEEK 12 LESSON 1
WEEK 13 8 JUNE - 12 JUNE
WEEK 14 15 - 19 JUNE

 

enlightenedU nastavku su teme koje smo radili ili ćemo tek raditi. Klikom na poveznicu otići ćete na dodatne online zadatke.

Vježbajte i uživajte. smiley

SCHOOL 

FREE TIME ACTIVITIES

PETS

SCHOOL SUBJECTS

WORD GAME 1 WORD GAME
TIMETABLE WORD GAME 2 GUINEA PIGS
VIDEO SONG TONGUE TWISTER
SCHOOL DAY   SONG
CLASSROOM   STORY

 

5. razred
7. razred
Debata

Debata – što je to?

 

Debata je strukturirana argumentirana rasprava. Što to znači?

Debata kao strukturirana rasprava podrazumijeva unaprijed dogovoren broj govornika koji sudjeluje u debati, kojim redoslijedom oni sudjeluju i koliko vremena imaju za svoje govore. Dakle, za razliku od rasprava, kakve obično vodimo u svakodnevnom životu, u debati sugovornici ne upadaju jedni drugima u riječ, ne drže duge monologe, ne mijenjaju temu o kojoj govore i slično. Stoga nam debata omogućuje da na organiziran i civiliziran način raspravljamo o određenim idejama.

Nadalje, debata je argumentirana rasprava. U njoj svoje stavove na racionalan način trebamo obrazložiti. Pritom se ne oslanjamo na naše osobne stavove i vjerovanja ili anegdotalne dokaze, već ono što govorimo, moramo potkrijepiti logički održivim razlozima i provjerenim, znanstvenim informacijama. To nam omogućuje da u debati raspravljamo objektivno te da svoje stavove branimo na što kvalitetniji način.

Naravno, da bismo kvalitetno debatirali, nužno se za debatu unaprijed pripremiti – pročitati relevantnu literaturu, potražiti potrebne informacije, konzultirati stručnjake iz određenoga područja o kojem će u debati biti riječ. To debatu čini zabavnim i kreativnim načinom učenja novih sadržaja.

Za razliku od drugih vrsta rasprava, u debati ne zastupamo nužno vlastiti stav. Strana koju ćemo u pojedinoj debati zastupati, određuje se bacanjem novčića nekoliko minuta prije početka same debate. Stoga, tijekom pripreme debate moramo jednako dobro pripremiti i argumente u prilog i argumente protiv određene teze. Time preispitujemo vlastite stavove i redovito otkrivamo da stvari nisu tako crno-bijele kako se čine, odnosno da se različiti stavovi mogu dobro argumentirati.

I na kraju, u debati postoje suci. Oni na kraju svake debate odlučuju tko je u debati pobijedio, a ovu odluku temelje samo na onome što je izneseno u debati i prema načinu na koji je to izneseno.

(preuzeto sa stranice – www.hdd.hr)

 

Kako se uključiti u debatni klub i kad su sastanci kluba?

Uključiti se mogu svi učenici od 6. do 8. razreda i to na početku školske godine, točnije u mjesecu rujnu i listopadu. Trebate se javiti voditeljici kluba profesorici Nikolini Reder. Nove članove primamo i tijekom školske godine, ali tko se uključi kasnije, mora brzo hvatati pravila debate i manje će debatirati.

Sastanci su kluba jednom tjedno po dva školska sata, a pred natjecanja i češće. Točan se raspored dogovara na početku školske godine. Traži se termin koji svima odgovara s obzirom na različite rasporede.

Važno!

Da bi klub mogao kvalitetno funkcionirati, važno je da svi članovi redovito dolaze na sastanke. Dakle, trebate dobro razmisliti o tome koliko vremena imate za bavljenje debatom.

Od kad postoji debata u našoj školi?

U OŠ Trnsko se debatirati počelo školske godine 2006./2007. Tada su debatirali samo osmaši, a ove su se godine u debatu uključili i šestaši. Dakle, pomlađujemo se.

 

Što se radi na debati?

 

Vježba se govoriti pomoću različitih debatnih tehnika ili kako ih debatanti zovu «igrama». Uči se kako pripremati raspravu, kako se slažu argumenti i protuargumenti, koje su točno uloge govornika. Nakon toga se sve dobro uvježbava. I naravno, kad se odabere određena teza o kojoj će se raspravljati, onda se posvećujemo radu na toj tezi i zatim debatiramo. Debatira se ili unutar naše škole – jedni protiv drugih ili protiv učenika neke druge škole ili na turnirima protiv učenika više škola.

 

Zašto se uključiti?

 

Razloga za ima mnogo. Naučit ćete se bolje izražavati, bez vike i svađe, ali najvažnije, naučit ćete drugačije razmišljati. Tražit ćete logiku, povezivati stvari, naučiti tražiti i za i protiv. Osim toga, to je doista prije svega druženje i zabava. Ako se odlučite za debatu, moći ćete sudjelovati na seminarima o debati, natjecati se i možda skupiti i pokoji bod za srednju školu. Nikad se ne zna! Isto tako, popravili se ekonomska situacija, moguće  je i sudjelovanje na ljetnom kampu – debata na moru i upoznavanje s djecom iz cijele Hrvatske!

 

 

Luka Vučković, 7.b:

 

«Debata je rasprava o nekoj temi. Mene je osobno privukla jer je to raspravljanje, tj. moraš se zauzeti za svoje mišljenje. Preporučio bih debatu jer je to bolje nego sjediti  pred televizorom ili računalom.»preskoči na navigaciju